Varkenshouderij de Ruige Velden                                       Sinds 1971

In 2000 heeft boer Edwin het bestaande varkensbedrijf van zijn ouders overgenomen. De vergevorderde plannen om op biologische wijze varkens te gaan houden, konden door tegenvallende verkoop van het biologisch varkensvlees niet doorgaan. Hierdoor werd het contract met de slachterij ontbonden. Om als jonge ondernemer toch door te kunnen gaan met een rendabel bedrijf, moest de keuze gemaakt worden door te groeien met onze varkensstapel en deze op de traditionele manier te blijven houden.

 

We houden op de Ruige Velden varkens "van zaadje tot karbonaadje".

Onze zeugen (moeder varkens) worden als biggetje geboren op ons bedrijf. Een zuivere fok-lijn zeug wordt via KI geïnsemineerd met sperma van een speciaal daarvoor geselecteerde beer (mannetjes varken). De vrouwelijke biggen worden uitgezocht op o.a. gezondheid, het aantal productieve tepels en hun gedrag voordat ze verder mogen als "nieuwe zeug". 

Wanneer de gelt (vrouwtjes varken wat nog niet bevallen is) na 7,5 maanden dek-rijp is wordt zij via KI geïnsemineerd met het sperma van een beer welke speciaal geselecteerd is voor de productie van vleesvarkens.  

 

Een zeug is 3 maanden, 3 weken & 3 dagen drachtig. Deze tijd brengt ze door in de dragende zeugenstal waar de zeugen in groepen rond lopen.

 

Wanneer ze geboren worden in de kraamstal, lopen de biggen meteen naar het uier van de zeug. Omdat ze niet goed kunnen zien gaat de big op de geur af die afgescheiden wordt bij de poten van de zeug.

De biggen worden geboren in een kraamhok waarbij de zeug tijdelijk vast staat. Dit ter voorkoming van het doodliggen van de kleine biggen. Het nest is ingestrooid met kalk (ter ontsmetting) en zaagsel. Tijdens de bevalling gaat de warmte lamp boven het nest aan. Deze lamp blijft ruim een week branden om zo de biggen een veilig en lekker warm plekje aan te bieden.

Een worp bestaat gemiddeld uit zo'n 12 biggen per zeug.

De biggen drinken 3 weken lang bij moeder zeug waarbij iedere big zo zijn eigen speen heeft.

Na een aantal dagen wordt er extra melk bijgevoerd wat na 2 ½ week overgaat in brij voer.

Net als het voer van de zeugen bestaat deze brij uit restproducten uit de samenleving (aardappelstoomschillen, wei, broodresten, koek en snoepkruim) aangevuld met brok en water. "Op deze manier is het varken een zeer goede hulp in het verwerken van de afvalproductie."

Biggen en vleesvarkensstal

Na 28 dagen worden de biggen gespeend en verhuizen dan naar de biggenstal.
De biggen verblijven in vaste groepen zo’n 11 weken in deze stal en wegen dan 25 kg.
Een deel van onze biggen gaan na deze 11 weken naar een andere boer. 
De overige biggen verhuizen naar de vleesvarkens stal tot ze na 6,5 maand 115 kg wegen.

Varkensvlees uit de Ruige velden,
zo héérlijk proeft u het maar zelden!!

De verzorging van zeugen, biggen en vleesvarkens gebeurt onder toezicht van boer en boerin samen met de hulpboeren en hulpboerinnen die er die dag aanwezig zijn. Hiernaast is er een vaste medewerker aanwezig in de kraamstal, is er een allround medewerker voor de rest van de varkensstapel en iemand die reparaties uitvoert en helpt bij grote klussen, zoals het verzetten van de dieren en het schoonmaken van de stallen.

 

Wist je dat??

* Een varken gelijk begint met wroeten wanneer zij buiten komt, dit een natuurlijk gedrag is om eten te zoeken

* Een varken bij warm weer graag door de modder rolt zodat zij een laag over zich krijgt en niet verbrand in de zon, en dit tevens een manier is om af te koelen, ze kan namelijk niet zweten 

* Een varken +/-17 uur per dag slaapt
* Varkens slimmer zijn dan honden en paarden 
* Varkens erg nieuwsgierig zijn